Matoppskrifter

Brokkolisuppe
(Gyldendals nye store kokebok 1965)

1 pakke dypfryst brokkoli
100 g magert flesk, i terninger
1 gul løk, hakket
1 ss smør eller margarin
2 ss hvetemel
1 1/4 liter buljong
salt, hvit pepper

Koketid: ca. 15 min.

Brun flesk og løk. Dryss over mel og spe med buljongen. Tilsett brokkolien, som er skåret i biter. La suppen koke til brokkolien er mør.

Krydre og smak til.

Dagfrid brukte bacon istedenfor flesk, brokkoli fra egen hage, og litt fløte til slutt.


Aubergineruller:

Ingredienter:
Aubergine 2-3 stk.
Valnøtter - 1 / 2 kopp,
Løk- 1,
Hvitløk - 1-2 fedd,
persille eller koriander,
eddik 9 % - 1/4 ts
vegetabilsk olje til steking
salt
pepper

Forberedelse:
Auberginene vaskes, tørkes og skjæres i lange, tynne skiver
Salt dem lett og stek i vegetabilsk olje på begge sider.
Auberginer kan legges ut på et håndkle for å fjerne overflødig fett.
Klargjør peanøttsaus:
Finhakk løk og stek i vegetabilsk olje.
Hakk nøtter.
Press hvitløk gjennom en hvitløkpresse
Hakk urtene.
Bland nøtter, løk, urter og hvitløk.
Tilsett salt, pepper, eddik og litt vann. Kjør alt sammen i en blender eller en kjøkkenmaskin.
* Dersom massen er for tykk kan du helle i litt mer vann
Stekte strimler av aubergine smøres med peanøttsaus (eller legg en teskje saus på kanten) og rull dem.

Syltet squash

Ingredienser:
squash - 2 stk (~ 400-500 g)
hvitløk - 2-3 fedd,
olivenolje eller vegetabilsk olje - 100 ml
hvitvinseddik - 3 ss
persille,
honning - 1 ss (honning kan erstatte 0,5 ts (eller etter smak) sukker.)
salt
paprika eller nykvernet pepper

Forberedelse:
Squash vaskes, tørkes og skjæres i lange tynne strimler (ostehøvel kan brukes)
Legg strimler av squash i en plastboks eller glass bolle, tilsett salt og la stå i 30 minutter (kan være lenger) – til squash gir saft
Klem squashen forsiktig og tøm saften av
Klargjør marinaden.
Persille vaskes, tørkes og hakkes
Hakk hvitløk eller press gjennom hvitløkpresse
Bland sammen i en bolle: hvitløk, urter, knust pepper, olje, vineddik, honning og rør godt.
Legg squash i en bolle med marinade, rør, dekk og gjem i kjøleskapet i 2 timer (kan være lengre).
* Enn tynnere skiver av squash, jo raskere blir de marinert


Tomat- og rødbetsalt med fetaost og mynte

500 g ferske rødbeter
250 g cherrytomater
250 g gule cherrytomater
1 rødløk
1/2 potte mynte
100 g fetaost
Dressing:
1 sitron, revet skall + 2 ss presset saft
2-3 ss rapsolje
2 ts flaksalt
2 krm nykvernet sort pepper
Skrell og riv rødbetene grovt på rivjern. Klem væsken ut av rødbetene.
Del tomatene i 2. Skrell og skjær løken i tynne skiver.
Dressing: Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Vend dressing og grønnsaker sammen. Smuldre fetaost, og dryss mynteblader over.

Foliestekt laks

Laksefilet med skinn
Salt
Hvit pepper
Sitronsaft
Sitrontimian
Poteter
Gulrøtter
Sukkererter
Vårløk
Fjern eventuelle bein fra laksefileten og legg den på et stykke folie. Strø med salt, pepper, sitrontiman og litt sitronsaft. Skrell gulrøtter og potet og skjær dem i tynne skiver. Del sukkerertene i to og kutt vårløken i små ringer. Legg grønnsakene oppå fisken og lukk igjen folien til en pakke. Stekes i ovnen ved ca. 200 grader i 50-60 minutter. Om du vil kan du fordele fisk og grønnsaker i en mindre pakke til hver gjest.


EPLEKAKE nr 1


6 egg
4 kopper sukker
400 g marg
3 ts bakepulver
3 kopper melk
8 kopper hv.mel
Pisk eggedosis av egg og sukker. Smelt margarin og bland i. Deretter resten av ingrediensene. Til slutt has 4 store epler (i små biter) i. Strø over kanel og perlesukker.
Stekes i langpanne i 25 - 30 min v/200 grader.
I sommersesongen erstatter jeg eplene med 1 l oppskåret rabarbra. Da sløyfes kanel og sukker på toppen.
En kake som gir mye kaffebrød. Lettvint å hente fra fyseboksen!!

EPLEKAKE nr 2

250 g marg
90 g melis
250 g hv.mel
Dette smuldres.
3/4 av deigen i bunnen og siden av kakeform. 3-4 epler i små biter legges over. Så 1 pk romkrem.(1/2 l) Til slutt smuldres resten av deigen på toppen.
Stekes i 55 min v/180 grader